flights

Postihl vás zpožděný let? Pak máte nárok na kompenzace

Cestování je bezpochyby velice příjemnou činností, které se věnuje spousta lidí. S pomocí letecké dopravy se můžete dostat téměř kamkoliv a za velice krátký čas. Pokud jste si naplánovali dovolenou letadlem, které má zpoždění, nezapomínejte na to, že máte nárok na kompenzaci. Ta je spojena s jistými podmínkami, s nimiž vás podrobněji seznámíme.

Kompenzace vzniká pouze někdy

Nutno podotknout, že kompenzace za zpožděný let se týká pouze zemí Evropské unie plus několika dalších, mezi něž patří třeba Svatý Martin, Kanárské ostrovy a další. Je to dáno tím, že kompenzace se řídí nařízením Evropského parlamentu a Rady. Zjednodušeně řečeno, odlétat musíte z některé z těchto zemí a přistávat musíte také v jedné z nich.

V ten moment se na vás vztahuje finanční odškodnění, které se odvíjí od délky zpoždění. Pokud je to do dvou hodin a vzdálenosti letu do 1 500 kilometrů, máte nárok na 200 EUR. U tříhodinového letu a vzdálenosti 1 500 až 3 500 kilometrů je to už 450 EUR. U zpoždění v délce trvání čtyři hodiny a u letů ve vzdálenosti nad 3 500 kilometrů je to 600 EUR. Nárok na finanční kompenzaci samozřejmě zaniká za předpokladu, že zpoždění je způsobeno například stávkou zaměstnanců, válečným konfliktem, střetem letadla s ptákem nebo špatným počasím. To jsou situace, které letecká společnosti nemůže příliš ovlivnit.

Další formy kompenzace

Kromě finanční náhrady jsou tu u zpožděných letů ještě další kompenzace. Typickým příkladem je občerstvení zajišťované podle doby zpoždění. Zároveň máte nárok na dva telefonáty, ale také možnost odeslání jednoho e-mailu. Pakliže dojde ke zpoždění letu přes noc, je tu ještě zajištění ubytování, respektive nocleh na odpovídající dobu. I tyto kompenzace jsou samozřejmě spjaty s dalšími podmínkami, které je zapotřebí splnit. Pokud tedy váš let bude mít zpoždění, nenechte se nikým odbýt.

This entry was posted in Ostatní. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.