Vezměte své kolo na výlet a užijte si dovolenou trochu jinak

Válet se na pláži nebo u bazénu. To je představa dovolené pro hodně z nás, ale pro jiné je tím nejlepším odpočinkem aktivní dovolená plná zážitků a pohybu. Třeba na kole, stačí si ho s sebou přibalit na cesty.

Přeprava kola autem

Přeprava kola autem je snad ten nejjednodušší a nejflexibilnější způsob, jak si můžete svoje kolo s sebou vzít kamkoliv pojedete. Máte několik možností, jak kolo přepravovat:

  1. Nosiče na střechu: Klasika, která nezabírá místo v autě. Ujistěte se, že jsou kola pevně uchycené, aby se během jízdy třeba po dálnici za velké rychlosti neuvolnily a neponičily se. A hlavně při průjezdu pod mosty nebo do garáží nezapomeňte, že je tam máte a dávejte pozor na výšku auta.
  2. Nosiče na zadní dveře: Tento typ nosiče se snadno připevní i sundá, ale počítejte s omezeným přístupem do kufru během jízdy. Než vyrazíte, zkontrolujte, jestli vám nosič nebrání ve výhledu a nezakrývá SPZ nebo světla. Především v případě, že převážíte jak své, tak dětská kola.
  3. Nosič na tažné zařízení: Ideální pro větší auta, snadno se s nimi manipuluje a jsou prostorné. Na tažném zařízení můžete bez problémů převážet až 4 kola.

Přeprava vlakem

Ti, co nemají vlastní auto, nebo zkrátka při cestování dávají přednost pohodlnému přesunu vlakem, nemusí zoufat. I do vlaku si můžete vzít kolo. Jen si předem zjistěte podmínky u jednotlivých dopravců. Některé vlaky mají speciální vozy pro kola, jiné vyžadují rezervaci místa předem. Na nádraží se raději vydejte o něco dřív, ať máte dostatek času pro naložení a upevnění kola ve vlaku.

Přeprava letadlem

Ano, i do letadla si můžete vzít kolo, ale není to tak jednoduché a určitě si za jeho přepravu připlatíte. Takže, pokud na dovolenou poletíte letadlem, popřemýšlejte, zda skutečně potřebujete mít na místě vlastní kolo nebo vám bude stačit si tam nějaké půjčit. V případě, že máte kolo, bez kterého nedáte ani ránu, musíte se na přepravu letadle připravit:

· Kolo zabalte do speciálního kufru nebo krabice na kolo. Odmontujte pedály, snižte sedlo, vypusťte pneumatiky a případně demontujte řídítka. Kolo pořádně, opakuji pořádně, obalte. Jednotlivé části kola obmotejte bublinkovou fólií a krabici či kufr pak ještě vycpěte buď vzduchovými polštářky nebo oblečením, které si sebou berete na cesty. Přeprava může být drsná, tak ať vám ho neponičí.

· Než si koupíte letenku, kontaktujte leteckou společnost a zjistěte si podmínky přepravy kola a zda pro vás bude výhodnější přikoupení odbaveného zavazadla, nebo přepravy sportovního vybavení, pokud ho daná aerolinka nabízí.

· A na závěr. Stejně jako si sjednáváte pojištění pro sebe, pojistěte raději i své kolo. Zvlášť dbejte na to, aby pojištění krylo případné poškození kola během přepravy.

Jak vidíte, ať už cestujete kamkoliv, svoje kolo si tam můžete vzít s sebou. A nezapomeňte, že pokud máte děti, i je můžete vést k lásce k pohybu a sportu. Dětská kola můžete stejně jako dospělácká, přibalit na auto nebo do vlaku.

This entry was posted in Ostatní, Inzerce. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.