ski

Najděte si to správné místo pro první skialpy

Skialpy neboli skialpinismus. To je zimní pohybová aktivita, která v poslední době získává na své popularitě. Zjednodušeně řečeno jde o lyžování ve volném horském terénu. Do kopce vystoupáte svépomocí na lyžích v kombinaci se speciálními pásy. Na kopci vše nepotřebné schováte do batohu a můžete se vydat vstříc novým zážitkům při jízdě dolů.

Výbava je základ

Ještě než vám prozradíme, kam byste měli vyrazit na skialpy jako začátečníci, zaměříme se nejprve na adekvátní výbavu. Jak asi správně tušíte, základem všeho jsou skialpové lyže a boty. Právě na ně si budete při stoupání nasazovat speciální pásy, které vám umožní pohyb do kopce.

Zapomenout byste ovšem neměli ani na hůlky, přilbu a kvalitní oblečení. To náhradní si můžete vzít do batohu při stoupání vzhůru. Vzhledem k tomu, že skialpinismus je do jisté míry adrenalinovou záležitostí, neopomínejte ani na lopatu, lavinový vyhledávač a lavinovou sondu. Tohle je základ pro každou plnohodnotnou výbavu na skialpy.

Kam vyrazit na skialpy?

A nyní se pojďme zaměřit na to podstatné. Kam vyjet jako začátečník, který chce okusit skialpy v plné míře? V České republice se dobrou volbou může stát Praděd v Jeseníkách. Směřovat můžete i na Kralický Sněžník, Pec pod Sněžkou nebo dáte zelenou Bouřňáku v Krušných Horách. Ani Klínovec, Špičák nebo Pancíř rozhodně nebudou k zahození a vy díky nim okusíte, jaký je skialpinismus v praxi.

Když kamkoliv dorazíte, dejte si malé občerstvení jako pomyslnou podporu daného střediska a začněte stoupat k výšinám. Při několika prvních sjezdech je určitě dobré vzít si se sebou někoho zkušeného, který vás upozorní na začátečnické chyby. Zároveň to bude taková pojistka, kdyby se vám kvůli neznalosti něco stalo. Tak neváhejte a využijte zimní pokrývky na horách a vyzkoušejte si své první skialpy. Ideálně na tom správném místě.

This entry was posted in Ostatní. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.