Depositphotos l optimized

Orlické hory nabízí pavučinu stezek

Hory a zimní skiareály jdou dohromady stejně jako hory a letní procházky. Nevěříte? Přesvědčí vás o tom výlet do Orlických hor.

Krása hor a podhůří vám učaruje

Pohoří pojmenované po Orlici, tedy řece, která tudy protéká se rozprostírá v severovýchodních Čechách u hranic s Polskem. Nejvyšším vrcholem je Velká Deštná, která má výšku 1115 metrů. Podhůří Orlických hor je známé jako Podorlicko a je plné malebných údolí, hradů, zámků a je rozlehlejší než samotné hory.

Trasu si zde vybere každý

Podorlicko a Orlické hory patří mezi oblasti, kde můžete vyrazit jak na nenáročný celodenní výlet, tak na obtížnější trasy. Z nížin se hřeben hor zvedá jen polehoučku a krajina plná roviny je jako ušitá na výlet pro seniory či rodiny s dětmi. Při přechodu hřebenů hor do sousedního Polska si pak na své přijdou i milovníci přírody, kteří očekávají náročnější terén.

Depositphotos l optimized

Jezděte na kole krásnou krajinou

Jako základní tábor můžete mít ubytování v chatě u vody, kam se budete rádi vracet z vašich výletů po okolí. Neváhejte vyrazit s kolem. Můžete využít i místních cyklobusů, které fungují v Orlických horách přes dvě desítky let. Minimálně dvacet let cyklodopravy znamená, že tu tápat nebudete.

Chcete se projíždět po hřebeni a vychutnávat si krásné výhledy, více oceníte lidovou architekturu, zajímá vás opevnění z válečných let nebo chcete poznat místní hrady a zámky? Nejen toto všechno si můžete projet na sedátku kola.

Venkov na horách jako za starých časů

Pokud si nepotrpíte v honbě za ujetými kilomtery, můžete se na výletě v Orlických horách zastavit při objevování místní lidové architektury, která je typická roubenými stavbami či stodolami s vysokou střechou. U toků řek byly desítky mlýnů, které zde zůstaly dodnes a dokonce můžete v kopcích zkusit narazit na nějakou z mála dochovaných zvoniček.

Pokud si chcete nadělit nevšední zážitek, navštivte některou z místních rodinných farem, na dvorku s domácími zvířaty se bude líbit vašim dětem a vy uděláte radost svému žaludku, zkusíte-li nějaký kvalitní domácí produkt přímo z farmy.

Depositphotos l optimized

Historické památky v Orlických horách

Chcete propojovat přírodní krásy a památky historického či kulturního rázu? Naplánujte si výlet, na kterém navštívíte některé z těchto míst:

  • Empírový zámek v Kostelci nad Orlicí
  • renesanční sídla v Opočně, Doudlebách nad Orlicí a Častolovicích
  • Unikátní kostel se skleněnou střechou v Neratově
  • Deštné v Orlických horách a mokřad Kačenčina zahrádka a také Kostel sv. Máří Magdaleny – barokní stavba podle architekta J. B. Santiniho
  • Utzův mechanický betlém v obci Olešnice v Orlických horách
  • Rokytnice a Interaktivní muzeum Sýpka
  • obce Bystré a Sněžné s pár set obyvateli, ale přesto s pamětihodnostmi jako roubené chalupy, bývalá manufaktura nebo nedokončená tvrz

Dovolená na horách neznamená jenom zimu, sníh, lyže a hory, ale i opačné roční období a louky, lesy, procházky, rozhledny, historické památky. Tak už máte sbaleno?

This entry was posted in Česká republika, Inzerce. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.