Po nejvyšších vrcholcích českých hor

Občas vymyslet, kam by si člověk mohl vyrazit na výlet, bývá pěkný oříšek. Pokud jste fandové pěších túr a nevadí vám šplhání do kopce, zkuste třeba vyrazit na některý z nejvyšších vrcholků našich hor. Tento článek vám postupně vyjmenuje všechny nejvyšší vrchy našich pohraničních hor od východu, přes sever, západ až po jih.

Velká Javořina

Nejvyšší vrchol Bílých Karpat, který společně sdílíme s našimi slovenskými sousedy se tyčí do výšky 970 m. n. m. Odlesněný hřeben hory naskýtá široký rozhled do krajiny. Na východ dohlédnete až po západní část Nízkých Tater, na serveru se objeví Lysá Hora a na západ lze dohlédnout až na Pálavu. Od roku 1990 se zde konají letní Slavnosti bratrství Čechů a Slováků.

Lysá hora

Se svými 1323 m. n. m. tato nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd bedlivě shlíží do okolní krajiny. Díky vysílači, který se tyčí na vrcholku, tvoří Lysá hora charakteristický znak tohoto pohoří. Je jedním z nejchladnějších a nejdeštivějších míst v České republice. Pokud vás na nejvyšším místě zastihne nepříznivé počasí, schovat se můžete do zázemí Bezručovy chaty nebo chaty Emila Zátopka a počkat si v pohodlí na příznivější.

Praděd

Nejvyšší hora Hrubého Jeseníku měřící 1492 m. n. m. (mimochodem v tomto roce Kryštof Columbus objevil Ameriku) je zároveň i nejvyšší horou celé Moravy. Na jeho vrcholku najdete 145 m vysoký vysílač s rozhlednou. Z výšky 40 m pak můžete přehlédnout rovinatou krajinu polské strany, dohlédnout až do Vysokých Tater či do Krkonoš. Vyrazit na tuto horu můžete po značené turistické trase třeba z Karlovy Studánky.

Velká Deštná

Pokud vystoupáte do výšky 1115 m. n. m. Orlických hor, objevíte se na nejvyšším místě tohoto pohoří, Velké Deštné, která je součástí krkonošsko-jesenické subprovincie. Vyrazit sem můžete například z Deštné v Orlických horách, odkud si můžete udělat nenáročný, celodenní výlet.

Sněžka

Kdo by neznal Sněžku? Pokud chcete vyjít na nejvyšší horu České republiky, musíte vylézt do 1603 m. n. m. Prochází tudy česko-polská hranice a nejdete zde také nejvýše položenou poštovnu u nás. Na Sněžku můžete vyrazit buďto pěšky, lanovkou anebo cestu můžete nakombinovat. Na vrcholek pěšky a zpátky lanovkou do Pece pod Sněžkou. Významného lyžařského střediska s restauracemi, penziony a hotely v Krkonoších.

Smrk

Není Smrk jako Smrk. Celkově lze najít několik vrcholů s tímto jménem u nás, z toho tři jsou tisícové. V tomto případě je stěžejní hora Smrk s nadmořskou výškou 1124 m. n. m., která je nejvyšší horou české části Jizerských hor. Na jeho špici můžete ještě vystoupat na 23 m vysokou rozhlednu a přehlédnout tak krajinu s Ještědem, hradem Bezděz či dohlédnout až na Říp.

Luž

793 m. n. m. vysoká hora je nejvyšším bodem nevelkého pohoří Lužických hor. Z vrcholku se vám naskytne výhled na hřebeny Krušných hor nebo na Krkonoše a České středohoří. V bližším okolí dohlédnete na hrady Bezděz a Trosky.

Klínovec

Pokud vyrazíte na výlet nebo na dovolenou do Karlových Varů, neměli byste opomenout tuto 1244 m. n. m. vysokou horu, která je nejvyšší z krušnohorských vrcholků a zároveň je lyžařským centrem. Po výstupu se můžete jít rozhlédnout ze 24 m vysoké stejnojmenné rozhledny a občerstvit v hotelu. Na úpatí Klínovce leží město Jáchymov, do kterého můžete po sestupu zavítat a prozkoumat jeho historii uranových dolů a hornictví jako celku.

Čerchov

Tato nejvyšší hora pohoří Český les vybíhá do výšky 1042 m. n. m. a je dominantou chodského regionu. Jako na mnohé hoře i zde si můžete vylézt na vyhlídkovou věž, přesněji na Kurzovu rozhlednu a pokochat se výhledem z ní. Z výšky 24 m můžete zpozorovat při dobrých podmínkách i Alpy.

Plechý

Pokud se chystáte na Šumavu, neměli byste jistě minout její nejvyšší vrchol. 1378 m. n. m. vysoká hora je protnuta česko-rakouskou hranicí a je zároveň nejvyšší horou jak pro Jihočeský kraj, tak pro hornorakouský region Mühlviertel. Tentokrát zde nečekejte žádnou rozhlednu ani posezení. Můžete však s jistotou očekávat zdařilé výhledy a pokochat se jimi na české i rakouské straně. Vyrazit sem můžete z několika směrů, po značených trasách. Například po žluté s Nové Pece.

Kamenec

Poslední zastávkou na cestě po nejvyšších bodech našich hor jsou Novohradské hory. Nejvyšší místo se zde nachází ve výšce 1072 m. n. m. tvořené rozsáhlou kamennou hradbou, nese název Kamenec. Nedaleko odsud můžete navštívit NPR Žofínský prales, případně pramen Lužnice kousek za rakouskou hranicí.

Novohradskými horami výčet nejvyšších vrcholků v České republice končí. Nyní již záleží zcela na vás, kterou z nejvyšších hor si vyberete, abyste ji navštívili, protože vám v pomyslné sbírce schází. Nebo pokud jste neměli tu čest ani s jedním, pro který se rozhodnete jako první?

This entry was posted in Česká republika, Inzerce. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.