Pět zapomenutých koutů naší republiky

Kdo by neznal všechny slavné pražské památky, Český Krumlov, Lednicko-valtický areál a další tradiční místa? V České republice však nejdeme mnohem méně navštěvované a přitom neméně zajímavé lokality. Pojďte poznat nová místa a užít si výlet bez velkých davů turistů.

Přírodní památky

Česká republika má nezaměnitelnou krajinu a po celém jejím území najdete zajímavé přírodní památky. Vedle frekventovaných národních parků jako je Šumava nebo Krkonoše můžete navštívit i mnohá méně známá pohoří. Příkladem jsou Rychlebské hory, jejichž hlavní vrchol tvoř hranici s Polskem. V této lokalitě většina trustů zavítá spíše do Jeseníků, a proto Rychlebské hory nabízejí nevšední klid a pohodu. Máte-li raději nížiny, určitě se vydejte do údolí řeky Doubravy s mnohými místními stezkami a vyhlídkami. Pokud budete mít štěstí, spatříte v průzračné řece i raky.

Trocha historie

Máte již prochozené všechny klasické české hrady a zámky? Potom vás určitě nadchne najít méně známé památky, jako je Zříceniny hradu Frýdštejn s krásným výhledem. Ačkoliv se zřícenina nachází v Českém ráji, stále nepatří mezi turisticky frekventované stavby. Za vidění také stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově, který patří mezi nejpozoruhodnější a přesto téměř neznámé kostely v ČR. Po konci druhé světové války jej vypálila Rudá armáda a měl být několikrát stržen, nyní si však naštěstí získává opět svou slávu a rozhodně stojí za vidění.

MurderousPass / Pixabay

Vše v jednom výletu

Pokud vás láká příroda i historie, nenechte si ujít Posázavský Pacifik, po jehož trase uvidíte krajinu kolem Sázavy a můžete navštívit i památky jako Sázavský klášter či Český Šternberk nebo města na této spojce. Železnice vede prakticky přímo z Prahy přes Vrané nad Vltavou do Čerčan. Odtud přes Zruč nad Sázavou, Kácov až do města Světlá nad Sázavou. Samotná vlaková trať je velice zajímavá a projížďka po ní je velkým zážitkem pro každého nadšeného cestovatele, který hledá málo známé, přesto překrásné kouty naší republiky.

This entry was posted in Česká republika. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.