lom amerika

Kouzlo Velké a Malé Ameriky

Nedaleko hradu Karlštejn se nacházejí dva krásné přírodní útvary CHKO Český kras, které již celá desetiletí lákají každý rok tisíce turistů – Velká a Malá Amerika. Jsou součástí soustavy vápencových lomů, které mají za sebou poměrně pohnutou historii. Těžit se zde začalo již na konci devatenáctého století, lom Mexiko byl v padesátých letech známý jako komunistický tábor nucených prací pro politické vězně.

Velká Amerika – „Grand Canyon“ v Čechách

Větší a známější z obou lomů je přibližně osm set metrů dlouhý a dvě stě metrů široký. Na jeho dně se nachází jezírko s průzračně čistou vodou, která i přes přísný zákaz láká ke koupání velké množství lidí. Hloubka jezera je odhadována až na dvanáct metrů. Nad lomem se nachází parkoviště s vyhlídkou, ze které je možné vidět lom v celé své kráse. Bohužel mnoho lidí nerespektuje zákaz vstupu do lomu a slézají po jeho stěnách dolů. Nejenže tak riskují zranění, ale zároveň způsobují sesuvy hornin, ničí vzácné rostliny, které zde rostou, a v neposlední řadě po sobě v lomu nechávají nemalé množství odpadků. Velkou Ameriku jste mohli vidět také v několika filmech, například Limonádový Joe či Akumulátor 1.

lom amerika

Andrew-Art / Pixabay

Magnet pro trampy i jeskyňáře

I Malá Amerika je zatopena krásně čistou vodou, která láká mnohé potápěče. Oba lomy jsou také oblíbeným místem, kde v létě pod širákem přespávají trampové. Navíc jsou obě Ameriky propojeny podzemními štolami a chodbami, které vedou i k ostatním lomům v okolí. I když jsou pro veřejnost nepřístupné, lákají mnoho dobrodruhů a jeskyňářů. Podzemní štoly jsou spojovány také s nejrůznějšími legendami a pověstmi. Jedna z nich se vztahuje například k příslušníkovi SS Hansu Hagenovi, který za druhé světové války dělal dozorce v nedalekém lomu Alkazar a po válce se ukrýval právě v labyrintu podzemních chodeb. Jeho přízrak se prý zde dodnes zjevuje.

lom amerika

JKD / Pixabay

This entry was posted in Česká republika. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.